Kater of poes onvruchtbaar maken zonder operatie

Katten worden meestal door een operatie onvruchtbaar gemaakt zodat er niet teveel kittens worden geboren die vergeefs op een goed tehuis wachten. Een goede zaak meestal maar soms is een operatie niet handig.
Zo wil een eigenaar soms best een nestje met een poes of kater maar komt het op dat moment niet uit of lopen de katten van dezelfde familie bij elkaar. Katers dekken gerust hun moeder en dat is niet erg gezond. Maar ook zussen en broers kruisen is geen goed idee, vinden wij, maar katten denken daar heel anders over….
Ook ziekte kan een reden zijn om geen operatie te willen bij uw kat. Er is nu wel een goed alternatief voor deze dieren. Geen operatie en tijdelijk niet vruchtbaar zonder de nare bijwerkingen van de poezenpil die voorheen veel gegeven werd.
Toepassing van Suprelorin®, een soort chipje onder de huid, die de kat een tijd onvruchtbaar maakt heeft voor en nadelen.
Direct na het inbrengen kan de poes erg krols en zelfs drachtig worden. Na deze krolsheid is ze niet meer vruchtbaar voor 6 tot soms 24 maanden. Ze is dan ook niet krols meer. Als ze weer krols wordt kan ze ook weer ingezet worden voor de fokkerij. Meestal zijn ze direct weer drachtig bij de eerste dekkingen.
Katers kunnen 4 tot 10 weken na het inbrengen toch nog vruchtbaar zijn afhankelijk van hoe vaak ze dekken. Meestal zijn ze ruim een jaar niet vruchtbaar en dekken ze ook niet. De balletjes worden ook tijdelijk een stukje kleiner. Als ze na ongeveer 1 jaar weer gaan dekken zijn ze meestal weer goed vruchtbaar.
Om het proces van weer vruchtbaar worden te versnellen kan het implantaat ook verwijderd worden. Daarvoor moet de kat wel even slapen en het implantaat nog goed te voelen zijn. We schrijven dan ook goed op waar het wordt ingebracht zodat eruit halen meestal geen problemen oplevert.