knop-bellenknop-mailenknop-route

Madenziekte- Myasis bij het konijn

Algemeen
Als het warm weer wordt, is het helaas ook weer oppassen geblazen met de vaak dodelijke madenziekte (eigenlijk huidmadenziekte geheten, myiasis). Wanneer de dagen warmer worden en de luchtvochtigheid hoger, wordt het ook weer de tijd voor de blauwgroene "stront"vlieg (Lucilia sericata ). Deze vliegen zijn gek op natte, vieze vacht, aangekoekte ontlasting of een ontstoken huid. Ze leggen hun eitjes in viesruikende vacht, meestal in de onderkant van de staart. De maden die 1-2 dagen later uit de eitjes komen eten zich letterlijk binnen 4 uur een weg naar binnen en veroorzaken bloedvergiftiging. Zonder snelle behandeling kan een konijn hierdoor binnen twee dagen sterven!


Klachten
Vaak heeft het konijn een wond(je) in de buurt van de anus, of binnenkant van de achterpoten, en zie je maden kruipen. Andere klachten zijn vreemde kale plekken, apathisch gedrag van het konijn en gaatjes in de huid gemaakt door de maden. Als dit geconstateerd wordt, dan onmiddellijk naar de dierenarts. Dit is een spoedgeval!!!

Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld: de maden en huidbeschadiging.

Behandeling
De dierenarts zal het haar wegknippen, de wonden behandelen en de vliegenlarven verwijderen en/of doden met speciaal daarvoor bestemde middelen en shampoo.
Eventueel zal er een breedwerkend antibioticum toegediend moeten worden om een bacteriele ontsteking tegen te gaan. Een kortdurend prednisonachtig middel en ivermectine behandeling zijn nodig als de maden zich in de diepere huidlagen bevinden.
Ook als er geen maden meer te zien zijn kunnen er giftige stoffen in het lichaam achtergebleven zijn en is een behandeling noodzakelijk!

Preventie
Let in de zomer extra goed op wondjes, vieze achterwerken en groene vliegen. Houd het hok/de kooi schoon en zo reukloos mogelijk. Was het achterwerk van je konijn als het vies is door diarree of vastgekoekte dikke darm keutels. Hiervoor kun je je konijn met zijn kontje in een bak warm water zetten. De aangekoekte keutels worden zacht door het warme water en kunnen uit de vacht gewreven worden. Het beste gaat dit met twee mensen, de één houdt het konijn vast, de ander probeert zachtjes de onderkant schoon te wassen. Trek desnoods een rubberen huishoudhandschoen aan. Eventueel kun je een babyshampoo gebruiken, maar dan heel goed spoelen, zodat alle zeepresten verdwijnen. Droog je konijn daarna heel goed af. Als je je konijn niet helemaal schoon kunt krijgen kun je je konijn tegen vliegen beschermen door een fijne vitrage of vliegengaas over de verblijfplaats te hangen.

 


Waar bent u naar op zoek?