knop-bellenknop-mailenknop-route

Maagtorsie (MDV) - preventief vastzetten van de maag

Algemeen 

Een kijkoperatie of scopie is al heel bekend bij mensen. Wie kent er niet iemand die een kijkoperatie bijvoorbeeld in zijn knie (=arthroscopie) of buik (=laparoscopie) heeft gehad. Bij een kijkoperatie wordt er via kleine sneetjes een camera ingebracht zodat je goed kunt kijken en kleine instrumenten kunt gebruiken. Ook bij honden en katten is dit een fijne methode. 

Er zijn vele ingrepen waarbij een scopie grote voordelen heeft ten opzichte van een traditionele snede. Doordat het overzicht veel beter is en de situatie wordt uitvergroot op een Tv-scherm kunnen we netjes en precies met kleine instrumenten werken. Dat voorkomt veel complicaties en gaat sneller, gemakkelijker en schoner.

Voordelen hiervan zijn dan ook een veel kortere narcosetijd, nauwelijks pijn, geen nabloeden en minder of geen bevuiling (contaminatie).

Maagtorsie
Een maagtorsie of maagdraaiing is een acute, levensbedreigende aandoening, waarbij onmiddellijk moet worden ingegrepen. Gasvorming in de maag maakt van de maag een asymmetrische ballon. In combinatie met een draaiing worden de in- en uitgang van de maag afgeknepen. Ook grote bloedvaten worden meegetrokken in de draaiing en worden afgekneld. Zonder ingrijpen is er geen weg meer terug. De hond raakt in een ernstige shock. Als er niet wordt ingegrepen kan de maag uiteindelijk scheuren en het arme dier sterft onder enorme pijnen. Een maagtorsie is altijd een spoedgeval!

Klachten
De hond krijgt problemen meestal kort na een maaltijd. Het dier lijkt benauwd en pijnlijk; wil steeds staan of lopen met de kop gestrekt naar voren of beneden en lijkt te moeten braken zonder dat er "iets komt", loos braken wordt dat genoemd.
Na enkele ogenblikken valt vaak duidelijk op dat de buik, met name links vlak achter de ribboog opzwelt en hard wordt.

Risico rassen
Vooral honden van grote rassen lopen een groter risico deze levensbedreigende aandoening te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat de Duitse Dog, Bloedhond, Ierse Wolfshond, Duitse Herder, Doberman Pincher, Berner-en Zwitserse Sennenhond, Bordeaux Dog, Poedel, Akita, Ierse Setter, St. Bernard en Old English Sheepdog erg veel risico's lopen. Een diepe en smalle borstkas zoals bij veel jachthonden wordt ook als risicofactor gezien. Bij dit type honden is het aan te raden om de maag preventief vast te zetten aan de buikwand.

 

 

 


Waar bent u naar op zoek?