knop-bellenknop-mailenknop-route

Castratie van de reu

Algemeen
Er zijn een aantal redenen om de reu te castreren, naast onvruchtbaarheid (let op: hij kan direct na de operatie nog wel 6 weken vruchtbaar zijn):

 • Ongewenst dominant gedrag verminderen of voorkomen:
  dominante agressie ten opzichte van andere honden en/of mensen, maar ook slecht willen luisteren, voor zover dit met dominantie te maken heeft.
 • Verminderen van hyperseksueel gedrag :
  Sommige reuen willen elke teef meteen bespringen of vertonen rijgedrag ten opzichte van mensen en laten zich daarbij slecht corrigeren. Ook lopen reuen nogal eens weg wanneer er een loopse teef in de buurt is, of weigeren ze soms zelfs te eten.
 • Gezondheidsredenen :
  hardnekkige en slecht te behandelen voorhuidontsteking, die voor de hond hinderlijk kan zijn, maar ook hygiënische problemen oplevert. 
  Een bepaald type tumor naast de anus (perianaalkliertumor), die we bij oudere reuen soms zien.
  Ook tumoren aan de testikels zijn een reden om de reu zo snel mogelijk te castreren.
  Prostaatproblemen: vergrotingen, ontstekingen en een enkele keer tumoren.

Leeftijd
Vanaf een leeftijd van 6-8 maanden mag een reu gecastreerd worden.

Chemische castratie
Bij twijfel over het effect van castratie wordt nogal eens bij wijze van proef een zogenaamde 'chemische castratie' toegepast. De hond krijgt dan een implantaat (Suprelorin®) ingebracht. Deze zorgt ervoor dat de mannelijke hormonen tijdelijk buiten werking worden gestelt. Reageert de reu hier goed op, dan zal het dier ook op castratie goed reageren.

Operatie

Technisch gesproken is de operatie niet erg moeilijk: beide testikels worden verwijderd via een sneetje vlak voor de balzak. De ingreep gebeurt onder volledige narcose en de zorg voor, tijdens en na de operatie wijkt dan ook niet af van andere operaties.

Nadelen
Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, ook bij de castratie, maar over het algemeen worden die voor lief genomen. De hond wordt niet slomer, zoals mensen vaak denken! Een van de belangrijkste nadelen is de neiging tot overgewicht. Na castratie heeft de hond minder eten nodig, maar de eetlust is daarentegen vaak toegenomen. Het is dus zaak hier gedisciplineerd mee om te gaan, of over te stappen op een andere voeding (Royal Canin® Neutered). Een tweede nadeel is dat eigenaren soms vachtveranderingen opmerken, bijvoorbeeld een minder glanzende vacht. Dit komt gelukkig maar weinig voor. Tot slot zijn er incidenteel wel eens meldingen, dat de reu na castratie aantrekkelijk wordt voor andere reuen.

 


Waar bent u naar op zoek?