Kitten-informatie

Allereerst van harte gefeliciteerd met uw nieuwe huisdier! 
Met behulp van deze brief willen we u wat meer informatie geven over een aantal belangrijke onderwerpen die u tegen zult komen bij de aanschaf van uw kitten.

Voeding
Een goede voeding is belangrijk om uw kat in optimale conditie te houden. Tot 4-5 maanden is een goed kittenvoer heel belangrijk. In een goed merk brokjes zit alles wat een kat nodig heeft, blikvoer is dus niet nodig! Dagelijks blikvoer geeft veel sneller tandplaque en -steen. Bewaar een lekker blikje vlees voor een speciale gelegenheid. Let er bovendien op dat uw kat niet te dik wordt, want net als bij mensen geeft overgewicht een groter risico op suikerziekte, gewrichtsproblemen en hart- en vaataandoeningen. Sterkliniek heeft een eigen merk kitten voeding, vraag ons voor meer informatie.

Het gebit
Net als bij de mens kunnen katten last krijgen van tandsteen en gaatjes. Het is daarom belangrijk om het gebit goed schoon te houden om deze problemen te voorkomen. Dit kan met behulp van (1) tandenpoetsen met een zachte tandenborstel en speciale tandpasta. Maak uw kitten hiermee al van jongs af aan mee bekend; (2) speciale vloeistof in het drinkwater, waardoor de vorming van plaque wordt tegengegaan en uw kat een frisse adem krijgt; (3) speciaal voer (Dental brokjes) dat de vorming van tandsteen tegengaat.

Vaccineren
Het is belangrijk uw kat te beschermen tegen verschillende ziektes. Voorkomen is beter dan genezen, want deze ziektes kunnen dodelijk verlopen! Bij elke vaccinatie wordt uw kat ook uitgebreid nagekeken door de dierenarts, zodat eventuele problemen kunnen worden besproken of vroegtijdig ontdekt kunnen worden. Zie voor verdere informatie het bijgevoegde vaccinatieschema.

Ontwormen en ontvlooien
Uit het nest komen de kittens nogal eens met wormen en vlooien. Zeker omdat jonge dieren nogal eens flink last kunnen krijgen van deze parasieten, is aan u de taak om deze aan te pakken. Het ontwormingsschema is als volgt:

  • als uw kitten 3, 5 en 7 weken is
  • vervolgens elke maand tot het kitten 6 maanden is
  • daarna is het advies 4x per jaar

Ontvlooien is net zo belangrijk, maar hier zijn nogal wat middelen voor met elk hun eigen toedieningsvorm en duur. Vraag hiervoor dus even om ons advies.

Chippen
U moet er natuurlijk niet aan denken dat uw kat zoekraakt, maar mocht dit gebeuren dan kan een chip uitkomst bieden. Een chip is de vervanger van de ouderwetse tatoeage. Een chip is een rijstkorrel groot en wordt onder de huid ingebracht. Deze chip bevat een nummer, dat door elke dierenarts, elk asiel en dierenambulance met een speciaal apparaat is af te lezen. Dit nummer is weer gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar en deze kan dus direct worden opgespoord! Voor elk bezoek aan het buitenland is bovendien een chip verplicht.

Ziektekostenverzekering
U moet er niet aan denken dat uw kat ziek wordt of een ongeluk krijgt. Maar als uw huisdier onverhoopt toch wat mocht overkomen, moet u er ook niet aan denken van een eventuele behandeling af te zien vanwege de kosten. Daarom raden we u aan om een ziektekostenverzekering voor uw huisdier af te sluiten. Hiermee worden onverwachte kosten (deels) vergoed. Mocht u preventieve zorg ook willen vergoeden, let hier dan goed op bij de zorgverzekeraar. Hoe jonger de kat is voor wie u een verzekering afsluit, hoe lager de premie.

Sterilisatie/castratie
Is uw kat een vrouwtje (poes) en weet u zeker dat u geen nestje wilt, dan is het advies haar te steriliseren als ze 6-7 maanden oud is. Dit is belangrijk omdat intacte poezen een grotere kans hebben op het vormen van melkkliertumoren op latere leeftijd, de kans op het ontwikkelen van suikerziekte bij een niet gesteriliseerde poes groter is, evenals de kans op baarmoederontsteking. Bovendien is het steriliseren op zo’n jonge leeftijd een relatief kleine ingreep. Hormonaal ingrijpen door een wekelijkse anticonceptiepil is af te raden omdat de kans op bovengenoemde kwalen alleen maar groter wordt!

De kater kan ook vanaf 6-7 maanden gecastreerd worden. Castratie bij de kater is echt raadzaam; hij gaat veel minder ver van huis, met zo minder risico zoek te raken of onder de auto te komen. Bovendien leert uw kater zijn territorium niet af te bakenen door te sproeien, een stinkende eigenschap! Katten kunnen verder door middel van voortplanten en bijt- en krabwonden dodelijke virussen verspreiden (HIV en FeLV) waartegen niet volledig geënt kan worden.

Junior Care
Wilt u zeker weten of alles nog verloopt als normaal, dan kunt u een afspraak maken voor een junior care. Dit is een gratis consult bij de dierenartsassistente, waarbij voornamelijk het gebit de oren en de groei worden gecontroleerd en ook wordt gekeken of het kitten last heeft van vlooien of andere beestjes.