Wat is medische castratie?
Bij een medische castratie plaatsen we onderhuids een implantaat bij uw reu. Het implantaat dat ongeveer 6 of 12 maanden werkt, is ongeveer net zo groot als een rijstkorrel of chip.
Wat is een chirurgische castratie?
Bij een chirurgische castratie verwijderen we beide testikels onder narcose. Dan zal de productie van sperma en testosteron stoppen. Houd er echter rekening mee dat uw hond tot nog 2-3 weken na de ingreep kan paren en zelfs een loopse teef kan bevruchten. Dat komt omdat er nog sperma in het restant van de zaadleiders aanwezig kan zijn.
Is medische castratie pijnlijk voor mijn hond?
De dierenarts dient het implantaat toe met een naald. De procedure wordt uitgevoerd met een locale verdoving en is vergelijkbaar met het plaatsen van een identificatiechip. In tegenstelling tot een chip, is het implantaat biologisch afbreekbaar.
Hoe werkt een medische castratie?
Met deze medische castratie wordt hetzelfde effect bereikt als met een chirurgische castratie. Het verschil is dat de medische castratie tijdelijk is. Bij de meeste reuen daalt het testosteron na 1 tot 2 weken onder het vruchtbaarheidsniveau. Bij gebruik van het langwerkende implantaat kan dit ietsje langer duren.
Voorafgaand aan de remming vindt een kortdurende stimulatie plaats van de hormoonproductie, waardoor de testosteronconcentratie in het bloed eerst tijdelijk zal stijgen. Sommige reuen kunnen dan wat drukker worden en dus meer typisch reuengedrag laten zien in de eerste week.
Bij de meeste honden valt deze stijging niet op. Wanneer het implantaat is uitgewerkt, verdwijnt het effect weer. Uw hond krijgt dan zijn normale testosteronspiegel weer terug.
Hoe lang duurt een medische castratie?
De hormoon implantaten zijn verkrijgbaar in twee varianten:
- Gemiddeld 6 maanden werkzaamheid
- Gemiddeld 12 maanden werkzaamheid
Als u wilt kan het implantaat na een week nog verwijderd worden als er ongewenste resultaten te zien zijn.
Als u het effect van medische castratie wilt behouden, kunt u steeds een nieuw implantaat laten plaatsen. Er is namelijk geen maximum aan het aantal keren dat u uw hond medisch kunt laten castreren.
De mate van verandering van het gedrag varieert van hond tot hond.
Het kan zo zijn dat u bij uw reu niet de gedragsverandering ziet waar u op hoopte, of die u verwachtte. Het gedrag van de reu is de som van testosteron, karakter, opvoeding en instinct. Met een medische castratie wordt alleen de testosteronproductie geblokkeerd. Als de gewenste gedragsverandering niet optreedt, kunt u concluderen dat het gedrag niet (of niet alleen) gerelateerd is aan de aanwezigheid van testosteron.
Een chirurgische castratie zal hetzelfde effect geven.
Wat te doen bij twijfel aan de effectiviteit van de medische castratie?
Een duidelijk zichtbare verandering na een medische castratie is dat de testikels gemiddeld 30% kleiner worden dan ze waren. Ze worden langzaamaan kleiner zodra het testosteron na een aantal weken zo laag is dat er geen sperma meer geproduceerd wordt.
Wij zullen de eerste maanden dus kijken of de balletjes wel kleiner worden.