Echografie is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Ze zijn, anders dan röntgenstralingen, niet schadelijk voor mens en dier. De uitgezonden geluidsgolven worden weerkaatst door de verschillende organen en weefsels en komen terug in een apparaat, dat deze geluidsgolven omzet in grijstinten. Zo ontstaat er een echobeeld. Deze methode is minder geschikt voor het beoordelen van botten en longen.
Het onderzoek hoeft meestal niet onder narcose omdat de dieren rustig op hun zij/rug kunnen liggen en het niet pijnlijk is. Soms willen we een biopt (beetje weefsel) met een naald opzuigen om te weten wat we precies zien, bijvoorbeeld bij een bultje in de buik. Ook kan urine via deze weg opgezogen worden.
Echografie van de buik
Zoals röntgenonderzoek de harde weefsels in beeld kan brengen (botten), zo brengt echografisch onderzoek de zachte weefsels in beeld. Het dier komt op de rug te liggen en er zal wat vacht van zijn buik geschoren worden. Alle organen zijn te beoordelen zoals blaas, nieren, lever, hart of baarmoeder.
Pretecho
Soms is het belangrijk om de ongeboren pups/kittens/etc. in beeld te brengen bijvoorbeeld als er een keizersnede verwacht wordt of als er twijfels zijn over de dracht. Natuurlijk is het ook gewoon heel erg leuk om te weten of je dier drachtig is. Drachtecho’s kunnen gemaakt worden vanaf 28 dagen na de laatste dekking.