Puppy-informatie

Allereerst van harte gefeliciteerd met uw nieuwe huisdier! 
Met behulp van dit artikel willen we u wat meer informatie geven over een aantal belangrijke onderwerpen die u tegen zult komen bij de aanschaf van uw puppy.

Voeding
Een goede voeding is belangrijk om uw hond in optimale conditie te houden. Het allerbelangrijkste bij de aanschaf van een goed puppyvoer, is dat het onderscheid maakt tussen de verschillende groeistadia van uw pup. Uw pup groeit immers de eerste paar maanden als kool, om vervolgens langzamer uit te groeien tot een volwassen hond. Let er bovendien op dat uw hond niet te dik wordt, want net als bij mensen geeft overgewicht een groter risico op suikerziekte, gewrichtsproblemen en hart- en vaataandoeningen. Sterkliniek heeft een eigen huismerk, vraag ons hiernaar.

Het gebit
Vanaf 3 maanden gaat uw pup het melkgebit wisselen. Dit begint met de voortandjes en vervolgens zijn de kiezen aan de beurt. Als de hond 6-7 maanden is het wisselen voltooid. Let goed op dat alle melktandjes gewisseld zijn en niet zijn blijven staan. Kom bij twijfel even langs voor controle.

Net als bij de mens kunnen honden last krijgen van tandsteen en gaatjes. Het is daarom belangrijk om het gebit goed schoon te houden om deze problemen te voorkomen. Dit kan met behulp van (1) tandenpoetsen met een zachte tandenborstel en speciale tandpasta, maak uw pup hiermee al van jongs af aan mee bekend; (2) speciale vloeistof in het drinkwater, waardoor de vorming van plaque wordt tegengegaan en uw hond een frisse adem krijgt;(3) speciaal voer (Dental brokjes) dat de vorming van tandsteen tegengaat.

Vaccineren
Het is belangrijk uw hond te beschermen tegen verschillende ziektes. Voorkomen is beter dan genezen, want deze ziektes kunnen dodelijk verlopen! Bij elke vaccinatie wordt uw hond ook uitgebreid nagekeken door de dierenarts, zodat eventuele problemen kunnen worden besproken of vroegtijdig ontdekt kunnen worden. Zie voor verdere informatie het vaccinatieschema.

Chippen
U moet er natuurlijk niet aan denken dat uw pup zoekraakt, maar mocht dit gebeuren dan biedt een chip uitkomst. Een chip is de vervanger van de tatoeage. Een chip is een rijstkorrel groot en wordt onder de huid ingebracht. Deze chip bevat een nummer, dat door elke dierenarts, elk asiel en dierenambulance met een speciaal apparaat is af te lezen. Dit nummer is weer gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar en deze kan dus direct worden opgespoord! Voor alle puppy’s geboren v.a. 01-01-2012 geldt dat ze gechipt moeten worden. Voor elk bezoek aan het buitenland is bovendien een chip verplicht.

Sterilisatie/castratie
Is uw pup een teefje en weet u zeker dat u geen nestje wilt, dan is het advies haar voor haar eerste loopsheid te laten steriliseren, als ze 6-7 maanden is. Dit is belangrijk omdat met elke loopsheid de kans op het vormen van melkkliertumoren op latere leeftijd toeneemt, de kans op het ontwikkelen van suikerziekte bij een niet gesteriliseerde teef groter is, evenals de kans op baarmoederontsteking en schijndracht. Bovendien is het steriliseren op zo’n jonge leeftijd een relatief kleine ingreep. Hormonaal ingrijpen met de zogenaamde prikpil om de loopsheid te voorkomen is af te raden omdat de kans op bovengenoemde kwalen alleen maar groter wordt!

De reu kan ook  vanaf 6-7 maanden gecastreerd worden. Castratie bij de reu is te adviseren bij chronische voorhuidsontsteking, als hij achter de dames aangaat, hij veel repelt of rijdt en als hij last krijgt van zijn prostaat.

Ziektekostenverzekering
U moet er niet aan denken dat uw hond ziek wordt of een ongeluk krijgt. Maar als uw hond onverhoopt toch wat mocht overkomen, moet u er ook niet aan denken van een eventuele therapie af te zien vanwege de kosten. Daarom raden we u aan om een ziektekostenverzekering voor uw huisdier af te sluiten. Hiermee worden onverwachte kosten (deels) vergoed. Voor meer informatie hebben we een folder van een goede zorgverzekering, hierin staat beschreven wat de kosten zijn en wat de verzekering wel en niet vergoedt. Chippen en castreren/steriliseren worden (deels) vergoed.

Opvoeding
Een goede opvoeding is natuurlijk erg belangrijk. Een cursus kan echt uitkomst bieden. Wen uw pup er ook aan dat u overal naar kunt kijken (oren, ogen, tanden en tussen de teentjes), zodat als de nood aan de man is, de dierenarts uw hond goed kan onderzoeken. Kom dan ook gerust eens langs met uw hond als er niks hoeft te gebeuren, gewoon even in de wachtkamer zitten of op de weegschaal. Uw hond krijgt van ons of u wat lekkers. Op die manier kan het ook leuk zijn om naar de praktijk te komen!