Sterilisatie en castratie kat

Een kat wordt gemiddeld met 5 tot 6 maanden geslachtsrijp, maar sommige zijn er al op 4 maanden bij! Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer ‘krols’ en kunnen katers gaan sproeien. Poezen worden dan zeer aantrekkelijk voor katers die ‘op liefdespad’ zijn. De verschijnselen van krolsheid bij de poes zijn: over de grond liggen rollen, de poes is zeer aanhalig, ligt languit met het achterwerk omhoog, gaat zeer luidruchtig miauwen en zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan. Indien geen maatregelen worden getroffen, leiden zelfs kortstondige ontmoetingen tussen beide geslachten 9 weken later tot gezinsuitbreiding.

Voorkomen krolsheid
Krolsheid en ook het krijgen van jongen kunt u tijdelijk voorkomen door het geven van de Poezepil®. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts en moet eenmaal per week worden gegeven.
Nadelen zijn behalve het ‘vergeten te geven’ of het ongemerkt uitbraken van de pil, dat de kans op gezwellen/tumoren in de melkklieren, suikerziekte en baarmoederontsteking toeneemt.

Sterilisatie poes
Beter is het dan ook om de poes te laten ‘steriliseren’. Hierbij wordt door een operatie beide eierstokken verwijderd waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt maar ook geen tekenen van krolsheid meer vertoont. De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan dezelfde dag weer naar huis. Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 4 maanden. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen ze al na 10-14 dagen weer krols worden! Dus nu is de keuze de Poezepil® of een sterilisatie. De poes mag al gesteriliseerd worden als de kittens 10 dagen oud zijn. Als de poes binnen blijft met de kittens, kun je ervoor kiezen haar te steriliseren als de kittens 4 weken oud zijn.

Castratie kater 
Katers worden geslachtsrijp als zij 5-9 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen zij de neiging krijgen overal tegenaan te plassen (het zgn. sproeien). Ook krijgt hun urine een doordringende ‘katerlucht’. De kater is veel op pad en weinig huiselijk meer. Bij terugkomst zitten de katers vaak onder de krabben en abcessen ten gevolge van hun luidruchtige nachtelijke gevechten. Tijdens deze – soms meerdaagse – zwerftochten steken de katers vele drukke wegen over en wordt een groot aantal van hen aangereden.
Om deze redenen worden de meeste katers gecastreerd zodra zij 4 – 5 maanden oud zijn. Voorwaarde is wel dat beide testikels zijn ingedaald.

Klik hier voor de tarieven voor castratie of sterilisatie van de kat.