Sterilisatie hond – Laparoscopie

Algemeen
Naast geboortebeperking en daarmee voorkomen van de loopsheid zijn er nog een aantal redenen om de teef te laten steriliseren. Sterilisatie van de teef vermindert of voorkomt het ontstaan van:

  • Baarmoederontstekingen
  • Terugkerende schijnzwangerschappen
  • Tumoren aan de melkklieren
  • Suikerziekte

Operatie 
De sterilisatie van de teef gaat via een kijkoperatie. Voordelen van deze kijkmethode zijn:

  • Veel minder pijn na de operatie: dat komt doordat de wondjes veel kleiner zijn en omdat er niet getrokken hoeft te worden aan de organen in de buik.
  • De operatietijd is korter en daarmee is ook de narcose korter met alle voordelen van dien.
  • Er is veel minder kans op complicaties zoals nabloeden, niet eten, sloomheid en wondproblemen.
  • We hebben een heel goed overzicht van de buik en daarbij kijken we ook even naar de andere organen zoals lever, darmen en nieren.

Al met al hoeft uw hond van de sterilisatie dus eigenlijk geen pijn te hebben!

Complicaties
Bij iedere operatie kunnen zich problemen voordoen, ook bij de sterilisatie. Maar de kans op complicaties als nabloedingen en (huid)infecties is minimaal!
Een gesteriliseerde teef loopt wat meer risico om te zwaar te worden. Dit komt door een verandering in de hormoonhuishouding. U kunt dit goed zelf in de gaten houden, maar er zijn ook speciale voeders van Royal Canin® en Virbac® op de markt gebracht, die precies de juiste verhoudingen hebben voor de gesteriliseerde teef.
Indien uw hond vlak na de loopsheid wordt gesteriliseerd, bestaat er een kans dat ze schijndrachtig wordt met opgezwollen en pijnlijke tepels. Sommige rassen kunnen last krijgen van vachtverandering.

Gedrag
Een veel gehoorde vraag is of het gedrag van de hond verandert door sterilisatie. Het antwoord is simpel: een gesteriliseerde hond gedraagt zich net zo als een niet gesteriliseerde hond tussen de loopsheden in!

Leeftijd
Het is een fabeltje dat het beter zou zijn dat teven eerst een nestje krijgen voor ze gesteriliseerd worden.
Als we kijken naar de kans op melkklierkanker op latere leeftijd blijkt dat teven die gesteriliseerd zijn voor de vijfde loopsheid veel minder risico lopen. Ook baarmoederontstekingen komen natuurlijk niet voor bij gesteriliseerde dieren, hierdoor neemt de levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond met ongeveer 2 jaar toe.
In onze praktijk geven we als advies om teven te steriliseren voor de eerste loopsheid op een leeftijd vanaf 6-7 maanden, als uw hond al een echte dame is. De operatie is dan minder ingrijpend en de herstelperiode korter. Als de teef al loops is geweest is het het beste om haar 2 maanden na de loopsheid te steriliseren. De baarmoeder is dan het minst doorbloed en de kans op het ontstaan van schijndracht minimaal.