2019 loopt op zijn einde, en de tijd van feestdagen en vuurwerk breekt weer aan. Een gezellige tijd voor de mens, maar veel huisdieren zullen het minder prettig vinden. Veel dieren hebben last van vuurwerkangst. Het is belangrijk van tevoren vast te bedenken hoe u de laatste periode van het jaar zo prettig mogelijk kunt maken voor uw dier. Er zijn verschillende stress-verlagende en kalmerende middelen te verkrijgen. Voor de meest optimale werking moet daar soms al minimaal een maand van tevoren mee begonnen worden.
Hier kunt u informatie vinden over wat te doen bij vuurwerkangst en hoe u uw dier kunt helpen.
Wanneer uw dier bang is voor vuurwerk, is het voor het beste resultaat belangrijk om ruim van tevoren te beginnen met training. U kunt het beste vanaf oktober/november beginnen met vuurwerkcd’s, training via een hondenschool of gerichte training met een gedragsdeskundige.
Naast trainen en oefenen zijn er verschillende opties met supplementen, stress-verlagende producten of medicatie om uw hond of kat met vuurwerkangst te ondersteunen. De ondersteunende behandeling hangt af van de mate van angst en hoe lang de ondersteuning nodig is.
Advies op maat
Neem contact met ons op wanneer uw dier last heeft van vuurwerkangst, dan maken wij met u een behandelplan op maat voor de beste ondersteuning voor uw dier.
Wijziging wetgeving angstmedicatie
Kalmerende (voedings)supplementen bij angst zijn bij ons aan de balie verkrijgbaar.
In sommige gevallen is de angst dusdanig groot dat er medicatie ingezet moet worden. Dit kunnen producten op natuurlijke basis zijn of soms medicijnen die speciaal geregistreerd zijn om de fobie voor geluiden te onderdrukken. De laatste jaren zijn hiervoor nieuwe producten op de markt gekomen. Dit betekent ook dat wij wettelijk gezien niet meer alle medicijnen zo over de balie mogen verkopen. Als de gezondheidsstatus van uw dier van het afgelopen jaar bij ons níet bekend is, is het nodig dat u met uw dier naar ons toekomt voor een vuurwerkconsult. Hier wordt gekeken of er geen contra-indicaties zijn voor het voorschrijven van de medicijnen en wordt met u overlegd welk middel voor uw dier het meest geschikt is. Neem gerust contact op voor een afspraak!
De vuurwerkconsulten worden ingepland bij de dierenarts voor het gereduceerde tarief van €15,95. Let op: zijn er ook andere zaken mbt de gezond van uw dier die u wilt bespreken, dan wordt een volledig consult in rekening gebracht.
Wat zijn kenmerken van angst?
- Hijgen
- Trillen
- Verstoppen
- Rusteloos rondlopen
- Onderdanige houding
- Overdreven aanhankelijk
- Overdreven waakzaamheid
- De lippen likken
- Eten weigeren
- Blaffen bij geluid
- Gapen
Tips en maatregelen
- Begin op tijd met (voedings)supplementen bij angst, in de regel is dit een maand van tevoren.
- Creëer een veilige en comfortabele schuilplaats, waar het dier zich veilig voelt en kan verstoppen wanneer hij of zij angstig is.
- Sluit ’s avonds de gordijnen en zet verlichting aan om lichtflitsen te maskeren. Zet radio of tv aan zodat de knallen wat naar de achtergrond verdwijnen.
- Laat je hond uit op zo rustig mogelijke tijdstippen of op een plek waar geen vuurwerk afgestoken wordt.
- Houd katten liefst binnen vanaf Kerst, of eerder als er veel vuurwerk wordt afgestoken.
- Zorg dat je dier niet kan ontsnappen; houd honden aangelijnd en zorg dat de tuin goed is afgesloten. Houd katten op tijd binnen en houd ramen, deuren en kattenluik gesloten.
- Controleer de chipgegevens van je huisdier; zijn deze up-to-date in geval van vermissing?
- Zorg dat er bij een konijn buiten geen vuurwerk in de buurt van het hok terecht kan komen. Vaak is de beste optie het dier tijdelijk bijvoorbeeld in een garage of bijkeuken te zetten.
- Straf een dier wat angstig is nooit. Geef ook niet overdreven aandacht.
- Laat een dier met vuurwerkangst – zeker op 31 december – nooit alleen thuis.
- Blijf zelf vooral rustig in het bijzijn van uw dier, ook als hij of zij in paniek raakt.
Wij helpen u graag om te zorgen dat u én uw huisdier gezellige feestdagen kunnen hebben!